Νέα - Δελτία τύπου - Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για τα τελευταία μας νέα και τις εκδηλώσεις μας

20Mar2019 page

 Επιστημονικό Εργαστήρι

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ειδικών που εργάζονται με παιδιά και νέους υλοποιήθηκε το Επιστημονικό Εργαστήρι με τίτλο «Ιστορίες Ανθρώπινων Κοινοτήτων: Σχέσεις Συνύπαρξης & Συνοχής», την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 και ώρα 16.30 στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ, από τον Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων, Εντός#Εκτός σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συστημικής Προσέγγισης & Οικογενειακής Θεραπείας.
Ο επίσημος προσκεκλημένος Jacques Pluymaekers, ψυχολόγος, οικογενειακός θεραπευτής, ιδρυτής του κέντρου κρίσης "La Gerbe” από τις Βρυξέλλες, παρουσίασε μέσω της προβολής βίντεο μαρτυριών νέων με δυσκολίες κοινωνικής ένταξης, μια μακρόχρονη εμπειρία μελέτης της μεθοδολογίας παρέμβασης στην κοινότητα. Μέσω της παρουσίασης της μεθοδολογίας που εφαρμόσθηκε στο κοινοτικό κέντρο "La Gerbe”, από τον ίδιο και την ομάδα του, οι συμμετέχοντες ευαισθητοποιήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με νέους τρόπους και ιδέες, με τις οποίες οι ανθρώπινες κοινότητες μπορούν να εξελιχθούν σε ένα νέο διευρυμένο πλαίσιο συνοχής και δημιουργικής συμβίωσης, μέσω των σχέσεων ανταλλαγής εμπειριών των ανθρώπων.

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου διεξήχθη συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στα πλαίσια και στις εμπειρίες των συμμετεχόντων κατά την εργασία τους με ευάλωτες κοινωνικά ομάδες νέων αλλά και την κοινότητα και δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες και προεκτάσεις της χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σήμερα.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η κυρία Κατερίνα Φλωράν Ιωάννου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων, Εντός#Εκτός.
Η κυρία Έλενα Πατήλα, Ψυχολόγος και Υπεύθυνη Προγραμμάτων και Ανάπτυξης του Συλλόγου, παρουσίασε το Έργο «Ιστορίες ανθρώπινων κοινοτήτων: Οι νέοι αφηγούνται σχέσεις συνύπαρξης και συνοχής», το οποίο υλοποιείται από τον Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός#Εκτός, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Νεανικές Δράσεις" με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών - Τομέας Μακεδονίας Θράκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συστηματοποίησης των παρεμβάσεων εργασίας στην κοινότητα, με στόχο την ενδυνάμωση της έκφρασης των νέων, δίνοντας αξία στις εμπειρίες τους αλλά και στους τρόπους με τους οποίους διεκδικούν μία ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση σε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς.
Παράλληλα, η κυρία Έλενα Καρκαζή, Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Συστημικής Προσέγγισης & Οικογενειακής Θεραπείας, αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον των ανθρώπινων σχέσεων και στην ανάγκη διεύρυνσης των συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ ειδικών και πλαισίων εργασίας με νέους, με στόχο την αποτελεσματικότερη νοηματοδότηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στους τομείς της κοινωνικής ένταξης περισσότερο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων παιδιών και νέων, αλλά και των οικογενειών τους.
Η παρουσίαση απευθύνονταν σε επαγγελματίες, φοιτητές, φορείς, Οργανισμούς, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και Υπηρεσίες, Αρχές και θεσμικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την εργασία με την κοινότητα ή και εργάζονται με στόχο την διερεύνηση νέων τρόπων και εργαλείων ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής κοινοτήτων, με ή χωρίς δυσκολίες κοινωνικής ένταξης ατόμων και ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και δυσκολίες ένταξης.
To Εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ιστορίες ανθρώπινων κοινοτήτων: Οι νέοι αφηγούνται σχέσεις συνύπαρξης και συνοχής», στο πλαίσιο του Προγράμματος "Νεανικές Δράσεις" με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών - Τομέας Μακεδονίας Θράκης.

 

 logo YMATHlogo YOUTH ACTIONS

 

Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι Δελτίο Τύπου Επιστημονικό Εργαστήρι

Language options

Επιλογές

Στήριξε το έργο μας

Ιδέες, παρατηρήσεις, προτάσεις
Submit Article